torstai 18. lokakuuta 2018

Pikkukaupungin elokuvahistoriasta, osa 3

Seuraava elokuvakiertue ulottui Joensuuhun huhtikuussa 1902 (ks. ilmoitus). Lyseon juhlasalissa pidetty näytös ei ilmeisesti herättänyt suurempaa huomiota.

Ruotsalaiset David Fernander ja Rasmus Hallseth saapuivat Joensuuhun uudelleen maaliskuussa 1904. Tällä kertaa heillä oli mukanaan varhaisen mykkäelokuvan superspektaakkeli, Georges Mélièsin väritetty fantasiaelokuva Matka kuuhun (1902), suuremmoinen kuviteltu näytäntö 30 osastossa, joissa toimii 300 henkilöä (ks. ilmoitus).


Ohjelmistoon kuului myös muita suuremmoisia vapaita eläviä kuvia kuten Ferdinand Zeccan Pathé Frèresille tekemä Suuri härkätaistelu Barcelonassa (1903) sekä ilmeisesti Mélièsin Jeanne d'Arc (1900; ks. toinen ilmoitus) ja Robinson Crusoen seikkailut (1903), joista jälkimmäinen mainitaan vain Karjalattaren puffissa.


Sähkön avulla pidetyt esitykset jatkuivat lyseon juhlasalissa neljän päivän ajan ja herättivät ansaittua huomiota:
Kinematografi-teatterin näytäntöön eilenilllalla oli kokoontunut lyseon juhlasali ääriään myöten täyteen enimmäksi osaksi nuorisoa. Ohjelma oli pitkä ja huvittava. Kuljettiin rautatiematka Kanadan Kalliovuorilla, nähtiin komeita norjalaisia vesiputouksia, lappalaisleiri, haaveellinen kuvaus matkasta kuuhun ymm. kuvia, vakavia ja leikellisiä. Useimmat kuvista ovat selvät ja oli illan ohjelma katsomista ansaitseva. (Pohjois-Karjala 5.3.1904)
Kinematografinäytäntö oli eilen illalla lyseon juhlasalissa. Väkeä oli kokoontunut salin täydeltä, enimmäkseen koulunuorisoa. Tyytyväinen näkyi yleisö olleenkin kinematografin esityksiin. Ohjelma oli sekä runsas että vaihtelevainen. Loistokohtana oli satunäytelmä "Matkustus kuuhun" joka monivärisine kuvineen näytti aivan kuin olisi eläviä ihmisiä liikkunut näyttämöllä. Muutkin kuvat kuten Norjan kosket ja "Kuvia Lappalaisten elämästä" onnistuivat sangen hyvin. (Karjalatar 5.3.1904)
Kinematografi-näytäntöjä on ollut lyseolla lauantai-iltana, sunnuntaina kaksi ja eilen yksi. Ihmisiä on ollut joka kerta aina tungokseen saakka. Etenkin on kuvasarja "Matkustus kuuhun" erittäin onnistunut. (Karjalatar 8.3.1904)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti