keskiviikko 17. lokakuuta 2018

Pikkukaupungin elokuvahistoriasta, osa 2

Ruotsalaiset David Fernander ja Rasmus Hallseth saapuivat Joensuuhun ensimmäisellä Suomen-kiertueellaan markkina-aikaan syyskuussa 1901. He näyttivät lyseon salissa ajankohtaisia uutiselokuvia (varmaankin lavastettuja) buurisodasta ja Dreyfusin jutusta, komedianpätkiä sekä maisemakuvia taikalyhdylllä. Väliajoilla soi gramofonin edeltäjä, Edisonin grafofoni.

Joensuun poikalyseo, jossa nykyään sijaitsee taidemuseo.
Ensi kertaa Suomessa
näytellään täällä
Lyseon juhlasalissa
Tiistaina ja keskiviikkona 10 ja 11 p. Syyskuuta klo 8 illalla
The American Biokosmograph
Edisonin ihmeelliset elävät valokuvat.
Suuremmoisesta ja vaihtelevasta ohjelmasta mainittakoon:
Eläviä kuvia
Buuerisodasta.
Mieltäkiinnittäviä kohtauksia Transvaalin taisteluista. Nähdään, kuinka sotaväki ryntää esiin, laukaukset leimahtavat ja sotamiehet kaatuvat.
Eläviä kuvia
Dreyfus-tapahtumasta ja Pariisin näyttelystä.
Sitäpaitse suuri joukko pila- ym. hauskoja eläviä kuvia.
Väliajoilla suorittaa soittoa Edisonin vastakeksitty
Konserttikone
The Home Grand.
Pääsymaksut: 1:n sija 1:50, 2:n sija 1 m. - Lapsilta puolet.
Huom.! Koska me turneellamme Skandinaaviassa joka paikassa olemme saaneet paraimpia kiitoslauseita sekä täysiä huoneita, ei kenenkään pitäisi jättää tätä tilaisuutta tutustua tähän nykyajan kieltämättä suurimpaan ja hauskimpaan keksintöön.
Pilettejä myydään ovella 1 tunti ennen näytöksen alkua.
Lähemmin afisseissa.
Kumpasenakin iltana uusi ohjelma!
Huom.! Ainoastaan nämä näytännöt!
Kunnioittaen
D. Fernander & R. Hallseth. (Pohjois-Karjala 7.9.1901)
Grafofoni
Sanomalehti Pohjois-Karjalan mukaan liikkuvat kuvat eivät olleet kovin selviä, mutta huvittivat silti yleisöä. Ruotsista tehdyt suomennokset olivat hullunkurisia kuten vielä pitkään myöhemminkin:
Biokosmografin, elävien valokuvien näyttely oli tiistaina ja eilen lyseolla. Yleisöä oli kumpanakin iltana tullut hyvä huone, mutta varsinkin ensimäisenä iltana oli lyseon sali täpösen täynnä.
Kuvat, mitkä taikalyhdyllä näytettiin, olivat selvät, samoin konserttikoneen esityksetkin; viimemainitusta kuultiin skandinavilaisia sävellyksiä miessoolona, orkesterisoittona ja mieskvartettina. Biokosmografia, liikkuvia kuvia nähtiin ohjelman jälkiosassa. Ne huvittivat yleisöä suuresti, vaikka eivät ne oikein selviä olleetkaan. Elävinä kuvina esitettiin kohtauksia Dreyfus-jutusta ja buueri-sodasta, leikillisiä kuvia, ym., taikalyhdyllä kuvia Kiinasta, norjalaisia maisemia ja kuvia muutamista suurkaupungeista. Kuvain selityksiä ensimäisenä iltana ei suomennettu (ruotsin kielestä), toisena iltana ne kyllä käännettiin, mutta käännös oli virheellinen ja muutenkin hullunkurinen. (Pohjois-Karjala 12.9.1901)
  Tilaisuutta kommentoi myös sanomalehti Karjalatar:
Biokosmograph. Toissapäivänä ja eilen oli lyseon juhasalissa näytäntö Edisonin biokosfmograf'illa, ja oli kumpanakin iltana sali täynnä katselijoita. Kuvia näytettiin Kiinasta ja Norjasta sekä eläviä kuvia Pariisin näyttelystä ja buuri-sodasta paitsi joitakuita naurettavia pilakuvia. Väliaikoina saatiin kuulla myös Edisonin keksimää grafofoonia, joka soitti kaikellaisia kauniita kappaleita. Kuvia seurasi suomenkielinen selitys.
Mahdollista on että vielä yksi näytäntö annetaan, emmekä luule kenenkään katuvan jos lähtee katsomaan. (Karjalatar 12.9.1901)
Fernander ja Hallseth kiersivät Suomea vielä useaan kertaan. Vuonna 1906 he asettuivat Helsinkiin ja perustivat Pohjoismaisen Biografikomppanian, josta tuli alan pitkäaikainen vaikuttaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti