tiistai 16. lokakuuta 2018

Pikkukaupungin elokuvahistoriasta, osa 1

Edisonin "elävät valokuvat" saapuivat Joensuuhun helmikuussa 1899:
Edisonin Kinematografia
Eläviä Valokuvia 
Näytetään Lauvantaina t. k. 25 päivänä klo 1/2 8 j. pp.
Seurahuoneen salissa.
Ohjelma sisältää 19 sarjaa eli 20,000 eri valokuvaa, mitkä koneen avulla suurennettuna tulevat näkymään luonnollisilta ja ihan eläviltä sekä tekevät pienimmätkin liikkeen värähdykset. Henkilöt ja paikkakunnat voi helposti huomata. Tämä kone on ensimäinen ja ainoa laatuaan Suomessa sekä on saavuttanut suurta huomiota useimmissa kaupungeissa missä tätä on esitetty. Pilettien hinta on 1 m. Lapsilta 50 penniä.
Kunnioituksella Oskar Alanen.
Sanomalehti Karjalatar kommentoi edellisen päivän näytöstä seuraavasti:
Eläviä kuvia. Eilen näytteli kinematografin omistaja herra Oskar Alanen lyseon juhlasalissa lyseolaisille ja tyttökoulun oppilaille eläviä kuvia. Konetta mainitaan ohjelmassa Edisonin keksimäksi. Kuvasarja esitti pääasiallisesti espanjalaista härkätaistelua eri vaiheineen. Näytännön loppupuolella esitettiin muitakin kuvia kuten esim. uinti Atlantilla ja taistelu Kuban sodassa, jotka näyttivät jotensakin miellyttävän yleisöä ja sentähden esitettiin kaksi kertaa. (Karjalatar 25.2.1899)
Kahta vuotta aikaisemmin Alanen (Alonen?) oli käynyt Joensuussa näyttämässä stereoskooppikuvia:
Amerikalainen
Stereoskooppi-kuvien näyttely on yleisön käytettävänä kauppias R. Mohellin talossa torikadun varrella ensi perjantaihin asti ja tulee joka päivä näytettäväksi sarja eri laatuisia kuvia. Näyttely on avoinna klo 9 - 1 p:llä ja 4 - 10 j. pp.
Huom.! Ne arvoisat henkilöt jotka haluavat näitä aparaatteja ja kuvia ostaa, pyydän tekemään tilaukset viimeistään ensi keskiviikkona.
Kunnioituksella Oskar Alonen. (Karjalatar 19.1.1897)
Ajan hermolla ollut Karjalatar ehti kommentoida tätäkin tapahtumaa:
Amerikkalainen stereoskooppi-panoraama on täällä muutamina päivinä klo 9 -1 ja 4 - 10, huomenna klo 4 -10, katsottavana kauppias R. Mohellin talossa torikadun varrella. Sitä näyttelee hra O. Alonen, jolla myöskin on näitä stereoskooppeja kuvineen myytävänä varsin huokeasta hinnasta. Kuvien eri sarjat käsittävät tieteellisiä, historiallisia, astronoomisia, jumaluusopillisia ja kasvi-opillisia aineita, ja näkyvät ne stereoskoopissa miellyttävinä. Muun muassa esiintyy joku aika takaperin Parisissa valokuvattu kuu varsin selvänä. - Erittäinkin lienee koulunuorisolle huvittavaa ja opettavaa käydä katsomassa hra Alosen panoraamaa. (Karjalatar 16.1.1897)
Seuraavan kerran Alonen saapui Joensuuhun markkina-aikaan joulukuussa 1899:
Markkinamiehet huomatkaa! 
Edisonin 
Eläviä kuvia 
(Kinematografia) 
näytetään tänään tiistaina t. k. 19 p:nä kaksi näytöstä ensimmäinen klo 4 ja toinen klo 7 j. pp.
Seurahuoneen salissa. 
Ohjelma sisältää yli 20,000 eri valokuvaa.
Sisäänpääsymaksu: istumasijat 1 m, seisomasijat 75 p., lapsilta 25 penniä.
Kunnioituksella Oskar Alonen. (Karjalatar 19.12.1899)
Alonen ei ollut ensimmäinen elävien kuvien esittäjä Suomessa, mutta hänen kiertueensa toi ne ensi kerran moniin Joensuun kaltaisiin maaseutukaupunkeihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti