lauantai 15. syyskuuta 2018

Biografiin! Biografiin!


Elokuvateatterit olivat 1910-luvun Suomessa kesäisin suljettuina tai näyttivät uusintoja. Syksyn näytäntökausi alkoi elo-syyskuussa. Nimimerkki Kaunis Lehman puffasi Kotkan Uutta Biograafia Etelä-Suomessa 15.8.1911:
Biografiin! Biografiin! huudahtavat kaikki, jotka tänä aamuna lukevat ilmoituksen Uuden biografin "sesongin" alkamisesta. Niin tosiaankin! Nyt ne pyörät taas alkavat rätistä siellä torin laidalla ja sähkölamppu oven yläpuolella osottaa, että sisällä "elävät" kuvat. Moni lieneekin jo halulla hartahalla odottanut sitä päivää, että pääsisi U.B:n aina hauskasta ohjelmasta nauttimaan ja nyt se on tullut. Minä puolestani pyydän vaan lausua tämän huvilaitoksen tervetulleeksi ja toivoa, että sitä ahkerasti käytettäisiin niin omistajalle kuin meille siellä kävijöille tavattomaksi "ylösrakennukseksi".
Eilen oli "premiääri", ja jatkuvat näytännöt säännöllisesti tänään, huomenna ja niin edespäin.
 Nimimerkki jatkoi samassa lehdessä 19.8.1911:
Eläviä kuvia katsomassa pistäysin Uudessa Biografissa viime torstai-iltana. Mikä tuttu tunnelma, niin rauhallinen kuin kotiin tulisi. Siellä valkoisella kankaalla ne vanhat tutut näytteliät tepastelivat ja esittivät "näytelmänsä" aivan kuin ennenkin. Aiheet vaan olivat, niinkuin hyvin varustetussa teatterissa ainakin, uusia, sillä eihän sopisikaan että "Uudessa Biografissa" näyteltäisiin vanhoja kuvia. Makuhan siitä pian menisi.
Ja siellä se "bonola" [ilm. Phonola, mekaaninen piano] soitteli aivan kuin itsekseen "Kreivi Luxenburgia", "Iloista leskeä", "Dollar-prinsessaa" ym., niin että oikein hyvää teki. Vaikutelma oli edullinen. Menkääpä nauttimaan.
Uuden Biograafin avajaisohjelma oli vuokrattu helsinkiläiseltä Olympialta, jossa sitä oli esitetty maaliskuussa 1911. Sama ohjelma oli huhtikuussa nähty Jyväskylän Opiksi ja Huviksi -elokuvateatterissa. Se käsitti seuraavat lyhyet elokuvat:
  1. August Blomin ohjaama 15-minuuttinen Hamlet (Tanska 1911)
  2. Maisemakuva etelätyrolilaisesta Trientin kaupungista (nykyään Trento)
  3. Kuusiminuuttinen komedia Tommy étrenne son cor de chasse (Ranska 1910)
  4. Victorin-Hippolyte Jasset'n ohjaama 13-minuuttinen rikosdraama Le crime d'un fils (Ranska 1911)
  5. Pathén neliminuuttinen luontokuva Les Oiseaux d’Afrique et leurs ennemis (Ranska 1911)
  6. Pathén saksalaisen tytäryhtiön kuusiminuuttinen komedia Der Herr Landrat bei der Einweihung des Stadtturmes / Mr le Préfet vient inaugurer la source thermale (1910/1911)
 Draamaa, dokumentteja, jännitystä ja komediaa, kaikki kelanvaihtoineen noin yhdessä tunnissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti