perjantai 9. marraskuuta 2018

Pikkukaupungin elokuvahistoriasta, osa 7

Joensuun ensimmäinen elokuvateatteri Foto aloitti toimintansa joulukuussa 1907 kauppias Basilius Parviaisen talossa Seurahuoneen vieressä (nykyinen Kauppakatu 21). Aluksi lähes tunnin pituisia näytäntöjä oli jopa kahdeksan päivässä. Ensimmäisen ohjelman vetonaulana oli Charles Lucien Lépinen Pathélle tekemä André Deed -komedia Paholaisen poika (Le Fils du diable, 1906), jonka oli kuvannut Segundo de Chomón.


Paikalliset lehdet kommentoivat avajaisia myönteiseen sävyyn:
Elävien kuvien teatteri "Foto" on näinä päivinä antanut näytäntöjä kauppias Basilius Parviaisen uudessa talossa, johon teatteri on sijoitettu. Näissä näytännöissä on ollut väkeä erittäin runsaasti, eikä kumma, sillä näytännöt ovat parhaimpia, mitä meillä on saatu nähdä. Kuvat eivät vapise juuri hituistakaan ja ovat erittäin selviä ja hauskoja. Kannattaa niitä vaikka kenen katsoa. Sisäänpääsymaksut eivät ole kalliit ja päälle päätteeksi soittaa sisällä hyvä grammoffooni, niin että kerrakseen saa hauskaa huvia aivan kyllälteen. (Karjalatar 14.12.1907)

Elävien kuvien teatteri "Foto" on täällä avattu kauppias B. Parviaisen talossa seurahuoneen vieressä. Huoneusto on ajan vaatimusten mukainen ja näkemämme kuvat selviä ja vaihtelevia, jonka vuoksi voimme suositella teatteria yleisölle, joka siellä tulee varmaan hyvin viihtymään. Myöskin maalaisten kehoittaisimme pitämään elävien kuvien teatteria mielessään kaupungissa käydessään. Vähällä maksulla saa siellä paljon hyödyllistä ja huvittavaa nähdä! Uusi ohjelma alkaa huomenna. (Karjalan Sanomat 17.12.1907)
Myöhemmin lehdet vielä tarkensivat, mitä teatterin "ajanmukaisuus" tarkoitti:
-- Huone, jossa teatteri sijaitsee, on laitettu asianomaiseen kuntoon, lämpiävä ja mukavilla istuimilla varustettu, niin, että ne vähitellen laskeutuvat kaltevaa lattiaa pitkin alaspäin, jotenka on helpompi kuvia nähdä. (Karjalatar 19.12.1907)
-- Niille, jotka pelkäävät pakkasta, saanee huomauttaa, että teatteri on lämmin ja valoisa, kerrassaan ajanmukainen. Jahka nyt yleisö siihen perehtyy, saadaan kai ennen pitkää nähdä värikuviakin. (Karjalan Sanomat 19.12.1907)
Yleisötungoksen takia ilmapiiristä tuli pian liiankin lämmin:
Suuren yleisötulvan takia, yleisö näkyy jo ottavan kuvat vakiintuneeseen suosioonsa, tahtoi lämpö teatterissa, nousta näin yht'äkkiä pakkasten jälkeen yli tottumuksen asteen. Olisi kai sitä laskettava säätä myöten. (Karjalan Sanomat 16.1.1908)
Ensi iltoina yhä yltyvän tungoksen takia olisi teatterilla kenties syytä antaa 3 näytäntöä, nimittäin klo 6, 7 ja 8. Eilen saivat monet lipun lunastaneet seistä käytävillä. (Karjalan Sanomat 23.1.1908)
Häiriötä aiheuttivat myös tekniset ongelmat sekä humalaiset tai muuten tottumattomat kävijät:
Muuten olisi suotavaa, että näytännöt alotettaisiin täsmällisesti, eikä annettaisi yleisön pakkasessa odottaa, niinkuin esim. eilisiltana, jolloinka klo 7 määrätty näytäntö aloitettiin vasta 5 min. yli 1/2 8. Monet pitkästä odotuksesta närkästyneinä poistuvat näytännössä koko käymättä ja toiset, jotka olivat pääsylipun lunastaneet, saivat lähteä pois kesken ohjelman suorituksen syystä, että heillä ei ollut aikaa kuin tunnin verran, jonka olisivat voineet "Fotossa" kuluttaa. (Karjalatar 13.2.1908)
Elävien kuvien teatterissa "Foto" oli toissa iltana eräs pöhnäinen - kuten näytti - maalaisnuorukainen, joka oli saanut itselleen uskon, että hän oli muka sukkela. Pitkin illan ensimmäistä näytäntöä purpatti hän kuin suulas kuppari ja lasketteli juttuja, jotka kernaasti olisivat saaneet olla kuulematta. Joutavilla arvosteluillaan häiritsi hän vain muuta yleisöä, joskin oli sellaisiakin, jotka hänen tyhmyyksilleen nauroivatkin. Vaikka puhuminen yleensä ei estäkään näkemistä, on kuitenkin toivottavaa, ettei yleisöä häiritä tarpeettomalla äänekkäällä arvostelulla. (Karjalan Sanomat 1.2.1908)
Kauppakatu 21. Etummaisessa rakennuksessa toimivat maatalouskonekauppa Globe ja Joensuun Rohdoskauppa. Taaimmaista rakennusta koristi elokuvateatteri Foton "monivärinen sähkövaloinen sivistyksen sirkkeli" (ilmeisesti valomainos, ks. Karjalan Sanomat 15.9.1908).
Joensuun toinen elokuvateatteri Aino avattiin sunnuntaina 15.3.1908. Sen "erityisesti tarkoitusta varten rakennettu huoneusto" sijaitsi räätäli Salomo Naumasen talossa Kauppias- ja Suvantokatujen kulmassa nykyisessä Kalevankatu 22:ssa. Ainon valtteja olivat sirot tuolit ja työväenyhdistyksen soittokunta (myöhemmin mekaaninen piano), mutta projektori ja valkokankaan koko jättivät toistaiseksi toivomisen varaa.
Elävien kuvien teatterin "Ainon" (Naumasen talossa) ensimmäiseen näytäntöön sunnuntaina klo 6 oli uteliaisuus vetänyt suoranaisen tungoksen. Peläten jäävänsä tästä oikeasta "premiääristä", tungetteli monikin ahtaasti käyneessä eteisessä lippujen myynnin aikana sellaisella vimmalla, että monetkin palasivat ovelta pois. Mutta täytensä uusi avara katsomo sentähden sai. Mukavilla, siroilla penkeillä - jonkalaisia kaupunkimme tuskin kannattaa kustantaa omaan teatteriinsa Ilosaarelle - yleisö seurasi alkuhankaluuksia, kuten kuvien selkenemistä. Mutta jos alku onkin aina hankala, niin kirkastuivat ne kuvat siitä kuitenkin ja erittäin tasaisina, ilman tärisemistä ne sitten kulkivat "näyttämöstä" (ehkä toistaiseksi liian suppeasta) ja jos joukossa olikin "vanhoja" eli sellaisia, joita täällä jo on nähty, niin poistui yleisö lopulta kuitenkin näkemiinsä sangen tyytyväisenä ja siinä uskossa, että "Ainossa" vietetään vielä monta rattoisaa iltaa, jahka kaikki pääsee nyt oikein vauhtiinsa. --
Kun kaupungissamme nyt on kaksi vakinaista elävien kuvien teatteria, jää heidän keskinäisestä kilpailustaan ja kuvien valintamaustaan riipuvaksi, kumpiko enemmän voittaa "eläviä kuvia" rakastavan kaupunkiyleisömme suosion. "Ainon" premiäärissä soitteli tv. y:n soittokunta ja tulee ilmoituksen mukaan jatkuvasti niin tekemään, kunnes oma soittolaitos, kuulon mukaan piano, teatteriin joutuu. (Karjalan Sanomat 17.3.1908)
-- Muuten luvataan ohjelmassa, että kuvat ovat kirkkaat, eivätkä myöskään värise. Mutta ainakaan eivät torstaina 6:den näytöksessä kuvat sitä olleet, sillä varsin himmeästi ne näytettiin, koneessako vai missä lie sitten vika ollut? Toivottavasti vika hetimiten korjautunee, niin että on täysi syy käydä myöskin tutustumassa "Aino"-teatterin kanssa. Muuten uutuutena mainittakoon, että siellä näytäntöjen aikana saapi kuulla hyvää pianomusiikkia, jota automaattisesti käyvällä pianolla esitetään. (Karjalatar 28.3.1908)
 Uusi tehokkaampi projektori saatiinkiin Ainoon jo huhtikuun alussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti