keskiviikko 13. toukokuuta 2020

Monte-Criston kreivi (1908)

Monte-Criston kreivi. Kuva Italian kansallisen elokuvamuseon arkistosta.
Syyskauden 1908 elokuvatapauksiin kuului esityskopioiden määrän perusteella italialaisen Ambrosio Filmin Monte-Criston kreivi (Il Conte di Montecristo). Sitä esitettiin joulukuun toisella viikolla neljänä kopiona helsinkiläisissä Biografi-Teatterissa, Centralissa, Maailman Ympäri -teatterissa sekä Maiden ja Kansojen Hämeenkatu 8 -teatterissa Tampereella. "Pikalähetyksenä saapunut", "pitkä" ja "mitä taiteellisin" kuva koostui viidestätoista (tai pikemminkin neljästätoista) "jännittävästä osastosta":
I. Mercedes hylkää Fernandin rakkaudentunnustuksen ja tapaa kihlattunsa Edmond Dantesin.
II. Fernand ja kateellinen Danglars punovat juoniaan.
III. Nimetön kirje.
IV. Edmond Dantes vangitaan.
V. Tuomari Villeford uhraa Dantesin omien kunnianhimoisten pyyteitteinsä takia.
VI. Dantes viedään Ifin linnaan.
VII. Seitsemän vuotta myöhemmin. Apotti Faria ilmestyy Dantesin vankiselliin.
VIII. Kuoleva apotti Faria kertoo Dantesille aarteesta Monte-Criston saarella.
IX. Dantes piiloutuu säkkiin, jossa apotti Farian ruumis oli tarkoitus haudata.
X. Dantes pelastuu uimalla.
XI. Aarre.
XII. Dantes esittäytyy Monte-Criston kreivinä Mercedesille ja pettäjilleen.
XIII. Dantes ilmoittaa kuka hän on.
XIV. Rakkaus Haydeehen saa Dantesin unohtamaan menneisyyden.
Monte-Criston kreivin oli ensimmäisenä filmannut yhdysvaltalainen Selig Polyscope Company viisiosaiseksi näytelmäksi sovitettuna. Ambrosion elokuva perustui Giuseppe Rotan jo vuonna 1856 sovittamaan balettiin, johon Paolo Giorza oli säveltänyt musiikin. Marraskuussa 1908 valmistuneen elokuvan oli ohjannut Luigi Maggi. Sen pituudeksi mainitaan 297 tai 334 metriä (noin 15 minuuttia), vaikka alun perin elokuvasta oli suunniteltu jopa 1500-metristä. Dantesia esitti Umberto Mozzato. Muina näyttelijöinä on mainittu Arturo Ambrosio, Lydia de Robertis ja Mirra Principi.

Suomeen tulleiden kopioiden määrää selittää mahdollisesti se, että elokuvan levittäjä Raleigh & Robert oli ilmeisesti tekijänoikeussyistä joutunut luopumaan sen esittämisestä Ranskassa. Biografi-Teatterin, Maailman Ympärin ja Maiden ja Kansojen kopiot siirtyivät seuraavalla viikolla Turkuun, kun taas Centralin ohjelmaa näytettiin Maiden ja Kansojen viipurilaisessa teatterissa. Elokuva palasi Tähti-Biografin ohjelmaan vuonna 1910.

Selvästikin "taiteelliseksi" tarkoitettu elokuva ei ole säilynyt. Yhdysvaltalaisen aikalaiskriitikon mukaan sen kuvaus oli heikkoa ja näyttelijäntyö hengetöntä. Suomalaisista lehdistä ei tavanomaisten tekstipuffien lisäksi juurikaan löydy kommentteja. Hufvudstadsbladetissa pantiin merkille Monte-Criston kreivin "viehättävät kuvat" ja "jännittävä sisältö".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti